Elforbrug – hvad er normalt? Og hvor kan du spare?

Det antal kWh, der står på din elregning, giver dig ikke nødvendigvis et billede af, om dit elforbrug er højt eller lavt. For at kunne se det, er du nødt til at sammenligne det med husstande, der ligner din.

Der er dog mange ting, der har betydning for niveauet på dit elforbrug. Derfor har vi samlet en masse viden om, hvad et normalt elforbrug ligger på i forskellige husstande. Men også, hvordan du kan skrue ned for dit elforbrug.

Hvad er et gennemsnitligt elforbrug?

Når man taler om gennemsnitlig elforbrug, er der mange ting, der spiller ind. Typen af bolig, antal personer i husstanden og elvaner er tre af de store faktorer, man skal tage højde for.

Generelt set siger man, at en gennemsnitsdansker cirka bruger 1.600 kWh om året. Bor man flere under samme tag, falder elforbruget pr. person dog. En typisk dansk familie med to voksne og to børn vil tilsammen bruge cirka 4.450 kWh om året.

Kilde: Dansk Energi

Har du elvarme, vil dit elforbrug typisk være højere, men så kan du til gengæld søge om reduceret elafgift. Det giver dig mulighed for at spare penge på det af dit elforbrug, der ligger over 4.000 kWh om året.

Bliv klogere på kWh

Lær hvorfor vi måler elforbrug i kWh, hvor meget en kWh ca. koster, hvordan du skruer ned for antallet af kWh og meget mere.

Læs mere om kWh

Forskelligt elforbrug i lejlighed, hus og sommerhus

Din boligtype og ikke mindst din primære varmekilde har stor betydning for dit elforbrug.

Typisk bruger personer, der bor i lejlighed, mindre strøm end personer, der bor i eget hus. Det skyldes blandt andet, at lejligheden ofte er mindre end en tilsvarende families hus. Dermed skal der eksempelvis ikke bruges lige så meget strøm på at lyse boligen op.

Læs også: Strøm i Danmark. Sådan fungerer det.

Kigger man på sommerhuse, er det årlige elforbrug ikke højt sammenlignet med helårsboliger. Men tager man højde for, at vi som regel kun opholder os i vores sommerhuse i kortere perioder, virker elforbruget alligevel lidt højt. Som regel kan det forklares med, at sommerhuse sjældent er isoleret lige så godt som helårsboliger, og mange har elradiatorer eller en varmepumpe som primære varmekilde.

Boligtype

Gns. elforbrug pr. år

Lejlighed under 80 m2

2.000 kWh

Lejlighed over 80 m2

3.000 kWh

Hus under 130 m2

4.000 kWh

Hus over 130 m2

6.000 kWh

Sommerhus

2.000 kWh

Kilde: Elpris.dk

 

Antal personer og boligens størrelse har også betydning for dit elforbrug

Ifølge Energistyrelsen bruger en gennemsnitsdansker 1.600 kWh om året, og en familie på to voksne og to børn cirka 4.500 kWh om året. Jo flere, man bor under samme tag, jo mindre strøm bruger man altså pr. person. Det er blandt andet, fordi strømforbruget til køleskabet stadig vil være cirka det samme. Men andre elvaner, som eksempelvis hvor mange timer fjernsyn og lys er tændt, har betydning, og det vil typisk stige med flere beboere i huset.

Derudover har boligens størrelse også betydning for elforbruget. Jo større boligen er, desto mere strøm bliver der også brug på at lyse boligen op. Og hvis huset er elopvarmet, ligger elforbruget som regel i den høje ende – uanset størrelse.

Der er altså mange ting, der har betydning for, hvilket niveau elforbruget ligger på. I tabellerne nedenfor kan du se gennemsnitstal ud fra boligtype og antal personer i husstanden.

Årligt elforbrug i lejlighed

Antal personer

50 m2

80 m2

1 voksen

1.500 kWh

1.800 kWh

2 voksne

2.200 kWh

2.600 kWh

2 voksne / 2 børn

2.600 kWh

3.000 kWh


Årligt elforbrug i parcelhus

Antal personer

140 m2

200 m2

1 voksen

3.300 kWh

3.700 kWh

2 voksne

4.200 kWh

4.700 kWh

2 voksne / 2 små børn

4.900 kWh

5.300 kWh

2 voksne / 2 større børn

5.300 kWh

5.800 kWh

Hvad koster dit elforbrug?

Elpriser går op og ned fra dag til dag – lidt ligesom benzinpriserne. En god tommelfingerregel er dog, at en kWh ligger omkring 2 kroner inklusiv alle afgifter. En familie med et årligt forbrug på cirka 4.500 kWh vil altså bruge lidt over 9.000 kroner om året på strøm.

Det dog kun en mindre del af beløbet, der går direkte til dit elselskab. Vil du vide mere om, hvordan det kan være? Så kan du læse mere om elprisers sammensætning her.

Mange elselskaber tilbyder også en klimavenlig elaftale, der koster et par øre ekstra pr. kWh. Til gengæld er den baseret på vindenergi.

Sådan ser et typisk elforbrug ud

Belysning i de danske hjem er måske den mest tydelige ting, vi bruger strøm på. Men faktisk udgør det kun en mindre del af vores samlede elforbrug.

De helt store strømslugere i de danske hjem finder vi i underholdningskategorien. Det er fjernsyn, computere, spilkonsoller og musikanlæg. De udgør tilsammen mere end 1/3 af en typisk husstands elforbrug. Fjernsynet alene er ansvarlig for 15 procent af elforbruget og dermed næsten halvdelen af underholdningskategorien.

De 5 største syndere i dit elforbrug

Alle elektriske apparater bruger strøm, men nogen mere end andre. Vi har samlet de fem største strømslugere i de danske hjem.

    1. Tørretumbleren bruger cirka 421 kWh om året

      Her kan du nemt spare strøm (og penge) ved at bruge tørresnoren i stedet.

    2. Fjernsynet bruger cirka 416 kWh om året

      Sluk det, når du ikke sidder og ser det. Det er dyrt at have kørende i baggrunden.

    3. Opvaskemaskinen bruger cirka 352 kWh om året

      Den sparer meget tid i hverdagen, men er det blot en lille opvask, kan det måske klares med børste og sæbe.

    4. Fryseren bruger cirka 288 kWh om året

      Den kan være svær at undvære, hvis du vil undgå madspild. I stedet kan du gå efter et højt energimærke – især jo større fryseren er.

    5. Køleskabet bruger cirka 236 kWh om året

      Der findes nok ikke mange hjem i Danmark uden køleskab. Men du kan tage toppen af elforbruget ved at gå efter et højt energimærke.

Tips og tricks til billig el

Der er to måder at spare på elregningen. Den ene er at skrue ned for elforbruget. Det får du tricks til herunder. Den anden er at finde en billig elaftale.

6 steder, du kan skrue ned for elforbruget

Det kræver blot små ændringer i hverdagen at skære så meget på elforbruget, at du kan mærke det. Laver du alle de seks vaneændringer, kan du spare omkring 1.500 kroner om året.

1.

Spar 130 kroner på at fylde vaskemaskinen

Selvom vores vaskemaskiner i dag kan klare mellem 5-8 kilo, vasker vi i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj ad gangen. Fyld maskinen op og spar hver tredje vask.

2.

Spar 210 kroner på at vaske ved 20°C eller 30°C

I dag er vaskemidler så effektive, at de allerede virker ved lave temperaturer. Du sparer eksempelvis 55% af elforbruget ved at skrue ned fra 40 til 20.

3.

Spar 660 kroner ved at bruge tørresnoren

Hver tur med tørretumbleren koster cirka 6 kroner. Derfor er der mange penge at spare, hvis du bare to gange om ugen hænger tøjet til tørre.

4.

Spar 275 kroner ved at slukke lyset, når du går

Der er ingen grund til at have lyset tændt i rum, du ikke opholder dig i – så hvorfor ikke spare pengene i stedet?

5.

Spar 100 kroner ved den korrekte temperatur i køleskab og fryser

Hver grad betyder en forskel i elforbruget på cirka 5%. 5°C i køleskabet og -18°C i fryseren er rigeligt fint til at passe godt på maden.

6.

Spar 225 kroner ved at fylde opvaskemaskinen op

Ligesom med vaskemaskinen fylder vi ikke altid opvaskemaskinen op. Fyld maskinen op og spar hver tredje vask. Dit service bliver også rent ved 50-55°C.

Er el billigere om natten?

Ja, det kan det være. Med undtagelse af solceller, betyder nat og dag ikke den store forskel for produktionen af el.


Til gengæld er elforbruget langt mindre om natten, fordi de fleste sover, og derfor ikke bruger nær så mange elektriske apparater.

For at kunne udnytte den billige strøm om natten, kræver det, at din kWh-pris bliver afregnet på timebasis.

For en almindelig privatkunde er besparelsen sjældent så stor, at det kan betale sig at stå op om natten for. Selv hvis en typisk dansk husstand bruger strøm på alle de rigtige tidspunkter, vil besparelsen sjældent være mere end 300-400 kroner om året.

Besparelsen ved de lavere priser om natten kan hurtigt blive ædt op af de dyrere elpriser om dagen. Men heldigvis er der flere måder at få billig el på.

Har du en elbil eller hybridbil, som du lader om natten, kan der også være mange penge at spare. Hvis du eksempelvis lader 20 kWh hver dag, og prisforskellen er 30 øre/kWh, så sparer du 2.190 kroner på årsbasis.

Vil du gerne have billigere strøm om natten?

Så bør du skifte til flexafregning – altså afregning af dit elforbrug time for time. Dermed betaler du altid den aktuelle elpris og kan planlægge dit forbrug efter, hvornår strømmen er billigst (og grønnest).

Læs mere om flexafregning

Du kan (måske) også spare penge ved at skifte elselskab

I dag er det danske elmarked liberaliseret. Det betyder, at du frit kan vælge, hvilket elselskab, der skal levere din el. Og som regel er det ganske gratis at flytte. Vi har samlet alt, du bør vide om at skifte elselskab.

Så nemt er det at skifte elselskab

Læs mere her