Hvad koster en kWh? – og andre gode spørgsmål

Når du modtager din elregning, er dit forbrug udregnet i kilowatttimer, eller kWh som det ofte forkortes til. Men hvad er kWh helt præcist? Det bliver du meget klogere på her.

Du får også svaret på

  • hvad en kWh normalt koster

  • hvor mange kWh det er normalt at bruge om året

  • og hvordan du kan skære ned på dit forbrug af kWh - og dermed også din elregning

Hvad er en kilowatttime?

Skåret helt ind til benet er kilowatttimer en måleenhed der bruges til at måle elforbrug.

Forkortelsen kWh er et udtryk for de tre tal, der tilsammen udgør en kilowatttime.

  • K’et står for kilo – egentlig betyder det bare 1.000.

  • W’et står for watt – det er en måleenhed for den energi et apparat yder her og nu.

  • H’et står for hour – altså det engelske ord for time

Hvordan udregnes kWh?

På alle elektriske apparater er det angivet, hvor mange watt, eller kilowatt, de bruger. Det er blot et udtryk for, hvor meget strøm apparatet vil bruge, når det tændes. For at udregne kWh skal man også tage højde for den tid apparatet er tændt.

Lidt forsimplet kan man sige, at:

Antal watt / 1000 x Timer = kWh

kWh er altså et udtryk for hvor meget strøm du bruger i hvor lang tid. Derfor er det også den måleenhed, der er opgivet på din elregning, da det kan beskrive dit faktiske elforbrug.

Hvad er det nu watt er?

Udgangspunktet for måleenheden kWh starter med mængden af watt. Men for at kunne forstå hvad en watt er, skal vi lige ét skridt længere tilbage og snakke lidt om ampere og volt.

Lidt forsimplet kan man sige, at:

  • Ampere, også kaldet strømstyrken, er et udtryk for, hvor meget strøm, der løber gennem en ledning pr. sekund.

  • Volt, også kaldet spændingen, er et udtryk for den kraft strømmen bliver trykket gennem ledningen med.

  • Watt, også kaldet effekten, er et udtryk for hvor meget energi et elektrisk apparat bruger pr. sekund.

For at udregne mængden af watt ganger man ampere med volt: Antal Watt = antal Ampere x antal Volt

kWh kan sammenlignes (lidt) med km/t

Når man skal udregne elforbrug i kWh, kan man for forståelsens skyld sammenligne det lidt med at udregne hastighed i kilometer i timen.

Begge enheder er et udtryk for den mængde energi eller hastighed, der ydes i en time.

k’et er blot en måde at skrive, der er tale om tusinder, uanset om det drejer sig om watt, meter – eller gram for den sags skyld.

Og så er der mængden af watt. Som tidligere beskrevet afhænger det af, hvor meget energi dine elektriske apparater bruger. Lidt ligesom hastigheden i bilen afhænger af, hvor hårdt du trykker på speederen.

Mængden af kWh du bruger afhænger altså af, hvor meget strøm du bruger over tid – altså, hvor hårdt du trykker på elspeederen.

Ligesom du sikkert gerne vil have billig benzin, vil du sikkert også gerne have billig el. Så skal du tjekke vores side om billig el.

Her får du gode råd til at finde billig el.

Hvad koster en kWh?

Lidt ligesom benzinpriserne, kan elpriser svinge fra dag til – ja selv fra time til time. Den kilowattpris du betaler afhænger dog af din elaftale. Der findes nemlig både elaftaler med faste og variable priser per kilowatt.

For at se præcist, hvad du betaler for en kilowatttime, kan du finde din seneste elregning frem. Her kan du både se kWh-prisen og hvor mange kWh, du har brugt. Normalt plejer kWh-prisen inklusiv alle afgifter og moms at ligge mellem 2 og 2,50 kr. pr. kWh. Har du elvarme kan du dog skære toppen af prisen ved at søge om reduceret elafgift.

Sådan bliver elpriserne sammensat

  • 1% abonnement leverandører

  • 6% abonnement netselskab

  • 10% off. forpligtelser (PSO)

  • 12% el

  • 12% transport af el

  • 20% moms

  • 39% afgifter

Prisen for pr. kWh er sammensat af flere ting. Udover selve den kWh-pris dit elselskab tager, skal du også betale energiafgifter, PSO-afgifter til staten pr. kWh, du bruger.

Du skal også betale en kWh-pris og et fast abonnement til det, der hedder et netselskab. Det er dem, der sørger for at administrere, vedligeholde og udbygge elnettet. Modsat et elselskab kan du ikke frit vælge netselskab. Dit elselskab opkræver betalingen på vegne af dit netselskab - derfor er det også dit elselskab, der skal have besked, hvis du flytter.

Det betyder faktisk, at omkring 88 % af den kWh-pris, der står på din elregning, vil være den samme uanset, hvilket elselskab, du vælger. Alt efter din elaftale og dit elselskab, kan der dog være stor forskel på, hvor meget du skal betale for de sidste 12 % pr. kWh.

Vi har skrevet en hel side om de danske elprisers sammensætning, hvor du kan blive meget klogere.

Hvor mange kWh ligger et normalt elforbrug på?

Dit elforbrug afhænger af mange ting. Hvor mange personer I er i husstanden, hvor mange elektriske apparater I har, jeres vaner osv. Der kan også være stor forskel i elforbruget fra sommer til vinter – især, hvis huset er opvarmet via el eller varmepumpe.

Så mange kWh bruger en gennemsnitsfamilie

Man siger, at en typisk dansker i gennemsnit bruger omkring 1.600 kWh pr. år. Bor man flere personer i samme husstand falder forbruget per person dog lidt. En gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et hus på 150 m2 bruger i gennemsnit 4.500 kWh om året.

Med en samlet elpris på 2,40 kr./kWh betyder det, at en gennemsnitsdansker bruger omkring 3.840 kr. om året på el. For en gennemsnitsfamilie ligger det tal så omkring 10.800 kr. om året.

Bruger du mere eller mindre end gennemsnittet?

Se mere her

 

Kilde: Bolius

Hvad bruger vi strømmen på?

Der er selvfølgelig forskel på, hvad vi hver især bruger mest strøm på. Det afhænger både af vores vaner og elektriske apparater. Men i en gennemsnitlig dansk familie fordeler strømforbruget sig på denne måde:

  • 20 % på underholdning som computer, spillekonsoler og musikanlæg

  • 20 % på tøjvask

  • 16 % til køleskab og fryser

  • 15 % alene til fjernsynet

  • 13 % til madlavningen

  • 12 % til belysningen

  • 3 % til opvarmning af huset (strøm brugt til elvarme, elvandvarmer og varmepumper er ikke talt med)

  • Og de sidste 1 % går til diverse andre små elektriske apparater

Hvordan måler jeg, hvad der bruger flest kWh?

På din elregning kan du se det samlede antal kWh, du har brugt i den givne periode. Du kan altid sammenligne tallet med gennemsnitstallene for en lignende husstand. Det kan fortælle dig, om du bruger meget eller lidt strøm.

Vil du gerne vide mere præcist, hvad du har brugt strøm på, kan du anskaffe dig en energimåler. Det er et simpelt lille måleredskab, du sætter mellem stikkontakten og dit elektriske apparat.

Der findes mange forskellige typer elmåler, men i sidste ende er det samme opgave, de alle sammen løser. De fortæller dig præcist, hvor mange kWh dine elektriske apparater bruger. Du finder en elmåler i dit lokale byggemarked.

Passer din elaftale til dit elforbrug?

Hvad får du for en kWh?

Hver gang du bruger et elektrisk apparat i dit hjem, bruger det strøm. Det vil sige, at hver gang du tænder et elektrisk apparat i huset, koster det faktisk penge.

Men fordi kWh er en abstrakt størrelse, kan det være svært at vide, hvor meget det koster at tænde kaffemaskinen eller sætte en vask over. Derfor har vi samlet en liste over, hvor meget du sådan cirka kan lave for en kWh.

På en kWh kan du enten:

  • Se fjernsyn i 7 timer

  • Stryge skjorter i 22 minutter

  • Koge vand i din elkedel 10 gange

  • Klare 1 opvask i opvaskemaskinen

  • Vaske 1 omgang tøj i din vaskemaskine

  • Have køleskabet tændt i 2 døgn

  • Kokkerere 1 gang aftensmad til din familie

  • Bruge din bærbare i 2,5 døgn.

Det er selvfølgelig kun cirkatal. Hvor meget lige præcis du kan lave for 1 kilowatttime afhænger af, hvor energieffektive dine elektriske apparater er. For eksempel vil en ældre vaskemaskine typisk bruge mere strøm end en nyere version.

Kilde: British Gas

Regn selv ud, hvor mange kWh dine apparater bruger

Du kan faktisk relativt nemt selv regne ud, hvor mange kWh, eller strøm dine elektriske apparater bruger. Du skal blot vide, hvor mange watt apparatet bruger. Det bør stå enten direkte på apparatet eller i den medfølgende vejledning.

For at omregne fra watt til kWh skal du dividere watt-tallet med 1.000 og gange det med den tid det elektriske apparat er tændt.

Regnestykket ser altså sådan her ud:

Watt / 1000 x Timer = kWh

Har du for eksempel en 60 wattpære, der står tændt i 1,5 time, vil beregningen se sådan her ud:

60 Watt / 1000 x 1,5 time = 0,09 kWh

Med en kWh-pris på 2,4 kr. koster det altså 21,6 øre at lade en 60 wattpære være tændt i 1,5 time.

Sådan bruger du færre kWh

Størrelsen på din elregning afhænger i bund og grund af to ting: Prisen du skal betale pr. kWh og mængden af kWh du bruger.

Mængden af kWh du bruger afhænger af dine elektriske apparater og dine vaner. Der er heldigvis flere ting du selv kan gøre for at skrue ned for dit elforbrug.

Du kan blandt andet:

  • Undgå standby-strøm ved at slukke dine elektriske apparater (helt) på stikkontakten

  • Tør dit tøj på et tørrestativ eller en tøjsnor i stedet for i tørretumbleren

  • Skru ned for temperaturen, når du vasker tøj og fyld maskinen helt op. Ofte er 30 grader faktisk nok.

  • Stil maden i ovnen med det samme du tænder den og sluk ovnen lidt før maden er færdig. På den måde udnytter du både for- og eftervarmen.

  • Sæt temperaturen i køleskab eller fryser 1-2 grader op

  • Husk altid at slukke lyset, når du forlader et rum.

  • Udskift gamle pærer med nye energieffektive LED-pærer

Følger du disse råd i din hverdag sparer du både på elregningen og på din udledning af CO2. Du kan også gøre klimaet endnu en tjeneste ved at vælge en klimavenlig elaftale med vindenergi.

Er du i tvivl, om du har den rette elaftale til dine behov?

Få et gratis og uforpligtende PRIS:TJEK på din elaftale. Vi tjekker sammen med dig, hvilken aftale der bedst betaler sig for dig og dit hjem – og sikrer, at du har en attraktiv elaftale.

Bliv ringet op til en uforpligtende snak

Du giver Norlys Energi A/S samtykke til, at vi må kontakte dig én gang med et uforpligtende tilbud. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.